Da li LUCIDNO sanjanje ometa funkciju normalnog sanjanja?

Autor ivana88 | 10 Nov, 2009
  Lucidno sanjanje je normalno sanjanje. Tokom lucidnog sanjanja mozak i telo su u istom fiziološkom stanju kao i u najobičnijem ne-lucidnom sanjanju, to jest, u REM-spavanju. Sanjanje je rezultat aktivnosti mozga dok su cula isključena za spoljni svet. U takvom stanju, i tipično tokom REM spavanja, um stvara iskustva iz trenutno aktivnih misli, briga, sećanja i fantazija. Snovi nisu unapred stvorene priče već se kreiraju dok se krećete kroz njih. Saznanje da sanjate jednostavno vam dozvoljava da usmerite san u konstruktivnom i pozitivnom smeru, kao što usmeravate misli dok ste budni. Dalje, lucidni vam snovi mogu dati čak više informacija o vama samima nego ne-lucidni snovi, jer možete da posmatrate razvoj sna iz svojih osećanja i sklonosti, dok ste svesni da sanjate i da se san rađa u vama. Pogrešno je ubeđenje da su snovi nesvesni procesi koji trebaju takvi i ostati. Vaša budna svesnost je uvek prisutna u vašim snovima. Da nije, ne biste mogli da upamtite snove, jer možete upamtiti samo događaj koji ste svesno iskusili. Dodatna "svesnost" lucidnog sanjanja nije ništa drugo nego svesnost da sanjamo.

5 Komentari & 0 Trekbekovi od "Da li LUCIDNO sanjanje ometa funkciju normalnog sanjanja?"

  Lucidni snovi su korak ka astralnoj proekciji. Razlika je sto u lucidnim snovima setamo svojim mentalnim svetom, dok tokom astralne proekcije nismo sami, napustamo svoj okvir i pridružujemo se kolektivnoj svesti.
  Ipak i za lucidne snove neophodna je izvesna emocionalna stabilnost, bilo kakva jača emocija (najčešće strah) ili želja, vrlo brzo će nas vratiti nesvesnom sanjanju ili prosto probuditi.
  Takođe možemo reći da postoje stepeni lucidnosti. U nekim snovima bićemo svesni da sanjamo, ali i dalje nećemo imati kontrolu nad svojim posupcima ili mislima. Kada se probudimo konačno nećemo sebi znati objasniti zašto smo u snu tako postupali. Opet ako na silu pokušamo osvestiti se tokom takvog sna i povratiti kontrolu, vrlo brzo ćemo se probuditi. Potpuna lucidnost potrazumeva spontanu bez napora postignutu potpunu svesnost, dakle ne samo uvideti da je to što nam se događa san, već bti i svestan svoje ličnosti i kontinuiteta sa budnim životom.
  Koliko često imaš iskustva lucidnog sanjanja?

  Autor Zoran Rapaić 26 Jan 2011, 17:33

  Lep clanak, hvala autoru...a meni licno lucidno sanjanje ne ometa funkciju normalnogspavanja...

  Autor Sanovnik 02 Okt 2011, 16:17

  sjajno
  bojanke
  bojanke za printanje
  gledanje u solju

  Autor pepa prase 26 Nov 2011, 13:42

  Lepo objasnjeno, hvala
  Banje u Srbiji
  Banje Srbije
  dnevni horoskop

  Autor banja srbija 11 Dec 2011, 05:33

  Order Tadalis SX Pennsylvania http://rhodeislandcomedy.com/forum/community/profile/pharmVeOlIX/ Buy Sulcid Mesa https://yeezylegitcheck.com/community/profile/pharmox0kP2/ Order Tri-Tren Colorado https://nebraskacshp.com/community/profile/pharmMqbPvn/ Order Testocom District of Columbia https://cremorneco.dreamhosters.com/community/profile/pharm964SoKt/ Buy HCG HUCOG Virginia http://maba.com.my/forum/community/profile/pharmdIDP3Sx/

  Autor fredog5577 16 Jun 2021, 11:50
Dodaj komentar

Zapamti me